Home / Planerade event / Sorgeceremoni för Imam Hussein

Sorgeceremoni för Imam Hussein

I Guds, den Barmhärtiges, den Nåderikes namn

En nästan 1400 år gammal händelse hålls vid liv än idag, och har inte kunnat suddas ut eller förvrängas – passionen för Imam Hussein (frid vare över honom) lever vidare i våra hjärtan. Denna passion är ett ljus som lever vidare i de troendes hjärtan, genom Husseins martyrskap som symboliserar kärlek och uppoffring.

Karbalas händelser fungerar för de troende som en fackla som lyser upp vägen i mörkret. Kom och vittna sorgeceremonin med egna ögon och delta med eget hjärta för att få en starkare känsla för vem denna Martyrernas Mästare är.

Varmt välkomna på dessa sorgeceremonier för att tillsammans bekänna kamratskap med Imam Hussein (as) och allt det som denna stora man stod för och föll för.

Sorgeceremonierna som kommer att hållas på språken persiska/dari har planerats för 3 kvällar med start från fredagen den 29:e september kl: 18:00 till söndagen 1 oktober i IOGT-NTO:s lokaler på köpmantorget 7 i Luleå Centrum.

Programmet innehåller: Koranläsning, Åkallan Ashura, predikan (föreläsning), minnesstund och middag. Varmt välkomna!

“Aashura, ”den tionde”, är först och främst en stor religiös högtid för shiitiska muslimer. Den firas till påminnelse av martyren Husayns död. Den tionde muharram år 680 vid slaget vid Karbala försökte Imam Alis son Imam Hussein göra uppror mot det umayadiska väldet och förtryckaren Yazid. Slaget slutade med Imam Husseins och hans anhängare och söners död och det har blivit symbol för martyrskapet. Enligt shiiterna är denna händelse den viktigaste händelsen i världshistorien. Sorgen över Imam Husseis martyrium manifesteras årligen i passionsspel. Det är de tio första dagarna i månaden Muharram som på det sättet ägnas åt sorgeriter med höjdpunkt den 10:e”. (Källa: svenska wikipedia).

För vidare information, är ni välkomna att kontakta oss genom att ringa 070-532 16 63 eller mejla oss till info@akc-lulea.se.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*